Przepisy – lista składników

Komponowanie potraw

Programy kulinarne w znaczącej liczbie przypadków obrazują przygotowanie dań, których one jada się na co dzień. Ich tematem bywają przekąski, ciasta czy dania obiadowe, które na stołach Mieszkańców Polski ukazują się dość rzadko. W znaczącej liczbie przypadków przepisy te powstają na skutek kulinarnych eksperymentów. W wielu takich programach wykorzystuje się przepisy nadesłane przez widzów. Wówczas osoba, która w takim programie występuje, przygotowuje go na oczach widzów. Jeżeli już w danym przepisie konieczne są produkty włoskie, to zostają one zgromadzone w studiu i używane w odpowiedniej kolejności.



W zależności od tego, czy ich producent jest sponsorem kodu czy nie, od tego zależy sposób ich prezentacji. Jeżeli już producent jest sponsorem, to produkty takie pokazuje się na antenie w nietuzinkowych opakowaniach. Kiedy sponsorem kodu jest kto inny, to barilla farina zostaje przesypana do uniwersalnego pojemnika i wtedy nie wiadomo, jaki produkt jest użyty. W ogromnej liczbie przypadków sponsorami takich programów są firmy, które nie zajmują się produkcja artykułów spożywczych. Mogą oni trudnić się np produkowaniem urządzeń AGD. Sponsorem takich produkcji może z powodzeniem również być Goppion Caffe. Nie posiada ku temu najmniejszych przeszkód. Bo częstokroć sponsorami kodów rozrywkowych są firmy, które z daną tematyka nie mają nic wspólnego. W przeznaczaniu pieniędzy na ich produkcję nie robi to większej różnicy. Na 100 procent, jeżeli już jest się producentem w branży spożywczej, zawsze można taki program wykorzystać do dodatkowej promocji i tak też w bardzo wielu sytuacjach się postępuje.

Zobacz również: napoje włoskie.