Wyciskarki dla gastronomii

Świeże soki
Prawie każdy z nas potrafi wycisnąć sok z cytryny widelcem, albo zblendować ciut malin albo truskawek. Jeśli natomiast chcemy odtworzyć smak, jaki dobrze rozpoznajemy z coraz bardziej popularnych komercyjnych stoisk z sokami i smoothie, należy zaopatrzyć się w sprzęt adekwatnej klasy. Jak najlepiej wydać nasze pieniądze? Głównie: nie mówimy o sokowirówkach, wyciskarka do soku to całkiem inne urządzenie.



Te pierwsze ucierają nożykiem, lub tarką miąższ owocu na pulpę, i odwirowują ciecz od suchego miału. Fachowa wyciskarka do soków miażdży owoc i wyciska miąższ na sitku. Takie rozwiązanie daje możliwość na wydobycie większej ilości składników odżywczych, a wiec i lepszy smak przygotowywanego napoju. Można także, w odróżnieniu od sokowirówki, wykorzystać ją do wyciskania soku z warzyw, takich jak szpinak czy jarmuż, oraz miękkich owoców, z którymi tradycyjny sprzęt radzi sobie słabo. Dlatego również stosowanie soków wyciskanych jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Panie domu, mające dość uporczywego szorowania tarek i nożyków, docenią też zwyczajną konstrukcję urządzenia, pozwalającą na szybkie zmywanie. Nic w tym dziwnego, że profesjonaliści preferują wyciskarki od znanych nam świetnie sokowirówek.

Ile kosztują profesjonalne wyciskarki do soków? Ceny zaczynają się od okey. 1000 zł. Może się to wydawać bardzo dużo, niemniej jednak pamiętaj, że to nie zwyczajny wydatek, lecz inwestycja. Wyciskarki mają nad sokowirówkami masowe przewagi: zużywają mniej prądu, wymagają mniej czasu przy zmywaniu, , a ponadto, co najbardziej istotne, nie marnują składników odżywczych drogich owoców. Zwłaszcza, jeśli planujesz obsługiwać je biznesowo, są inwestycją, która bardzo szybko się zwróci.

Więcej informacji: profesjonalna wyciskarka do cytrusów.